Delingsøkonomi: slik kan det gjøre hverdagen din billigere

Du har helt sikkert hørt ordet ”delingsøkonomi” dukke opp flere steder de siste årene, men du er kanskje ikke klar over i hvor stor grad fenomenet faktisk kan være med på å endre din økonomiske hverdag. Delingsøkonomi handler ikke bare om store amerikanske selskap som Uber og Airbnb. Det handler om din mulighet til å benytte deg av varer og tjenester uten å eie dem. Airbnb er et utmerket eksempel på en delingsøkonomitjeneste som har revolusjonert hvordan folk reiser og bor på. Der hvor det tidligere var ”vanlig” for rike mennesker å investere dyrt i boliger rundt om i storbyer over hele verden, ser man nå en trend hvor også den øvre middelklassen tyr til leie i stedet for eie.

Hvordan kan det hjelpe din økonomiske situasjon?

Det finnes en hel haug med muligheter som du kan utnytte for å spare penger gjennom delingsøkonomi. Et godt eksempel er Airbnb, som er en tjeneste hvor vanlige mennesker kan leie ut hele eller deler av en leilighet og ta betalt hver natt – et konsept som minner veldig mye om det hotellbransjen har holdt på med i hundrevis av år. I veldig mange tilfeller vil det å leie et hus eller en leilighet via Airbnb (eller andre tjenester med samme funksjon) være vesentlig billigere enn å leie et hotell dersom reisefølget teller mer enn tre personer. En annen mulighet vil være å selv fungere som utleier i enten lengre eller kortere perioder. Første gangen jeg brukte Airbnb dro vi en gjeng til Nederland og bodde hos en hyggelig ung mann som leide ut leiligheten sin ”cirka en gang i uken”, hvor han i den uken fikk lov å bo hos sine foreldre. Med en slik ordning var han sikret en svært hyggelig deltidsinntekt. Hvis du skulle ha muligheten til å få til en lignende løsning vil dette i aller høyeste grad anbefales.

Men det er ikke bare overnattingsplasser og oppholdssteder som kan deles. Den norske tjenesten Nabobil gir deg muligheten til å leie ut bilen din i de tidsperiodene det passer deg. Det å slippe å tenke på bilforsikring og årsavgift er nok noe veldig mange norske bileiere vil se frem til å slippe. Riktignok er ikke dette en løsning som passer for alle da privatbilismen fortsatt står ganske sterkt i Norge, men du vil absolutt ha mulighet til å tjene penger på å unngå faste kostnader. Den siste store tjenesten i Norge som tar delingsøkonomien ned på et ”mikronivå” er leieting.no, som oppfordrer brukerne sine til å leie ut dyre ting de ikke bruker til daglig som for eksempel en bunad eller en motorsag.  Hvis du har funksjonelle verktøy som du bruker i svært liten grad, så taper du ingenting på å legge dem ut for å se om du kan tjene noe penger på dem.

Ulemper og farer

Som du kanskje har forstått er det en viss risiko med å leie ut en av eiendelene sine til et annet (ukjent) menneske. Hvis man ikke er ordentlig forsikret kan skader og tap av eiendeler bli en meget dyr affære. Noen av de store internasjonale delingsøkonomitjenestene som Airbnb tar selv på seg et forsikringsansvar dersom noe skulle gå galt, men dette er langt fra normen hos de aller fleste. Les derfor alltid vilkårene nøye før du legger noe ut til leie hos et slikt nettsted.

En annen ”ulempe” er dette med beskatning. Man kan tjene opp til 10,000 norske kroner skattefritt på å leie ut tingene sine, og etter at den grensen er nådd blir man nødt til å innrapportere inntektene sine til myndighetene.