De fleste flytter hjemmefra og skal stå på egne ben etter videregående utdanning. 20-årene er full av nye utfordringer og mange må for første gang ta ansvar for egen økonomi og hverdag. Vi har samlet noen økonomitips til deg som er i 20-årene. Du finner både lure tips for hvordan du med enkle grep kan spare penger, men også råd om hvordan du kan forvalte egen økonomi på en god måte.
Ha nødvendige forsikringer
Det er noen sentrale forsikringer som man ikke kan unnvære. Selv om det kan oppleves som en unødvendig utgift, er det noen forsikringsavtaler som er helt nødvendig å betale for. Dersom bostedet ditt blir utsatt for noe, kan store verdier gå tapt – Er du uforsikret må du dekke dette selv. Er du i 20-årene bør du sannsynligvis tegne egen innboforsikring. I tillegg vil de aller fleste ha nytte av å tegne en egen reiseforsikring, som gjelder både innad i Norge og i utlandet. Sannsynligvis kan du finne en god avtale som dekker dine behov.
Inngå gode forsikringsavtaler
Dersom du er student, er det enkelt å finne en rimelig avtale for forsikring. De fleste forsikringsselskap tilbyr egne studentpakker, hvor du kan få både innboforsikring og reiseforsikring til en rimelig sum. Undersøk også om du kan melde deg inn i en relevant studentforening som tilbyr sine medlemmer gode tilbud på forsikringsavtaler. For deg som er i arbeid, kan det være gode penger å spare på å fagorganisere seg. Svært mange fagforeninger har inngått en avtale med et av de store forsikringsselskapene, slik at du kan få rabatterte priser på sentrale forsikringer.
Sett opp budsjett
Dette er et relativt åpenbart råd, likevel er det kun et fåtall av unge som faktisk setter seg ned og lager en oversikt over egen økonomi. Vi tilråder at du bruker litt tid på å sette opp et budsjett som viser månedlige inntekter og utgifter, for å sørge for at summene går opp. Før først opp dine faste inntekter, deretter faste utgifter som husleie, strøm, internett, forsikringer, telefon, transportkostnader, medlemskap på treningssenter og så videre. Noen poster, som strøm, vil kunne variere fra måned til måned. Lag da et overslag på gjennomsnittlig kostnad! Når du trekker fra de faste utgiftene har du det økonomiske handlerommet ditt.
Spar skattepenger
Et sparetriks som flere unge benytter seg av, er å betale noe mer skatt enn hva som er strengt nødvendig. Når du betaler mer skatt enn tiltrengt, får du selvsagt utbetalt mindre i lønn per måned. Tjener du noe mer enn hva du egentlig har behov for å bruke, kan dette imidlertid være en måte å hindre at pengene forbrukes unødig. De overskytende skattepengene får du selvsagt igjen når skatteoppgjøret er klart. Vet du at du sliter med å spare penger du får utbetalt, kan dette være noe for deg. Tipset passer ikke så godt dersom du allerede har en relativt trang studentøkonomi.
Betal regninger i tide
En av de dyreste tingene du kan gjøre, er å ikke betale regningene dine. Hva enten det gjelder telefonregning, strømregning eller internettregning, så er det helt sentralt at det blir betalt. Dersom du unnlater å betale regningene, og det går lang tid, vil du få inkassovarsel. Betaler du fortsatt ikke regningen vil denne gå til inkasso, og da er du nødt til å betale enda mer enn hva regningen originalt var på. Går dette for langt, kan du bli skyldig store summer. De fleste regninger kan du organisere slik at de automatisk blir trukket fra kontoen din. Har du ikke mulighet til å betale en regning før forfallsdato, bør du ta kontakt med det aktuelle selskapet og avtale en betalingsutsettelse. De fleste er medgjørlig på dette punktet!
Forsiktig med forbrukslån og kredittkort
Forbrukslån er det dyreste lånet du kan ta. Vi anbefaler på det sterkeste at du ikke tar opp forbrukslån for å betale løpende utgifter eller for å kunne dra på shoppingtur. Det samme gjelder for bruk av kredittkort. Har du først havnet i en spiral der du bruker forbrukslån og kredittkort for å betjene utgiftene dine, kan du fort få økonomiske utfordringer.
Benytt deg av studentrabatter
Som student er det svært mange gode tilbud du kan benytte deg av. Hvor mange ulike studentrabatter som er tilgjengelig for deg, vil selvsagt avhenge av hvor i landet du befinner deg. De fleste steder er det mulig å få studentpris for månedskort eller klippekort på kollektivtransport. Dersom du reiser mye kollektivt, kan det fort lønne seg å kjøpe et månedskort til studentpris. Videre er det mange treningssenter som tilbyr studentpris for sine medlemskap, og dette gjelder også andre aktivitetstilbud. En hel rekke kafeer og serveringssteder gir hyggelige priser til studenter! Du kan faktisk spare store summer ved alltid å ha med gyldig studentbevis.
Lag handlelister
Ingenting sluker penger like kjapt som uplanlagte kjøp. Et godt råd er å lage en realistisk oversikt over hvor mye mat du behøver for ei uke, og foreta en storhandel som skal dekke matvarebehovet ditt de neste syv dagene. Når du planlegger middager og lunsjer kan du enklere styre unna småhandling i hverdagen. Du vil sannsynligvis finne at du kaster en hel del mindre mat, og at du på sikt sparer deg for en del unødvendige utgifter. Styr unna tilbud som ”3 for 2”, med mindre du er sikker på at du får bruk for mye av den aktuelle varen. Som regel ender man opp med å kaste mye mat, noe denne typen tilbud bygger opp under.
Smør matpakke
Dersom du har skal ha lange dager på jobb eller på lesesalen, er det nødvendig å få i seg nok mat. Hodet og kroppen fungerer bedre når du har dekket de basale behov, og når du blir sulten er det fort gjort å kjøpe noe raskt i kantina. Matkjøp i kantina kan virke som små enkeltutgifter som ikke har så stor innvirkning på økonomien. Dersom du summerer opp alle disse enkeltutgiftene derimot, vil du fort finne at en kantinestyrt tilværelse kan bli dyr. Bruk litt tid og penger på å lage gode matpakker, og ta gjerne med middagsrester når du drar til skole eller jobb. Når du har en fristende matpakke er det enklere å styre unna kantinekjøp.
BSU og egen sparekonto
Har du en fast inntekt, er det god grunn til å opprette en egen sparekonto. Dersom du ikke allerede har en BSU-konto, altså boligsparing for unge, kan du med fordel opprette dette hos din bank. Med BSU får du markedets beste rentevilkår, og fratrekk på skatten. Har du allerede satt inn det maksimale årlige beløp på din BSU, bør du i tillegg tilstrebe å sette av litt penger i måneden på en annen sparekonto.
Reduser faste utgifter
Mange betaler unødvendig store strømregninger. Det kan være store summer å spare på å gjøre strømregningen mindre, dersom man bare tenker seg litt om. For det første kan man redusere hyppigheten av klesvask. Vaskemaskinen tar mye strøm og varmtvann, og kan føre til store strømregninger. Unngå å vaske halvfull maskin, men vent til du har nok skittentøy til å fylle en hel vaskemaskin. Har du varmekabler på baderomsgulvet, kan du med fordel skru varmen helt ned på sommerstid, og husk for all del å skru av lys når du drar hjemmefra.